Mini Sacherküchlein I Almost Sacher Torte Mini-Cakes [Vegan]

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Kuchen mal anders. So oder so ähnlich hätte man diesen Post auch betiteln können, aber ich dachte mir, das schreckt vielleicht eher ab als Mini Sacherküchlein. Unterm Strich war das Backen aber genau das: Anders, denn die kleinen Leckereien sind absolut vegan und in der Herstellung deshalb nicht ganz das, was man so von „normalem“ Kuchen gewohnt ist. Das Ergebnis kann sich trotzdem (oder gerade deswegen?) sehen lassen: Superleckere Mini-Kuchen, gefüllt mit Rum und Marillenmarmelade, umhüllt mit warmer Marmelade und feiner Kuvertüre. Diese Beschreibung und die Tatsache, dass weder einer Henne ein Ei noch einer Kuh die Milch gestohlen wurden, sind zwei unschlagbare Argumente, diesen Kuchen einmal auszuprobieren. Das Rezept ist übrigens nicht von mir sondern von Joy the Baker (http://joythebaker.com/) von der ich auch das Bechermaß übernommen habe. Beim Abmessen habe ich eine ganz normale Teetasse verwendet.

Zutaten:

Für den Kuchen:

– 2 ¼ Becher Mehl
– ½ Becher Kakaopulver (halb herbes, halb süßes)
– 1 ½ Becher selbstgemachter Vanillezucker
– 2 Teelöffel Backpulver
– 1 Prise Salz
– 1 Becher warmer Kaffee (ich habe 3 kleine Teelöffel Kaffee verwendet)
– ½ Becher geschmacksneutrales Öl
– sehr fein gehackte dunkle Schokolade

Für die Fülle und die Glasur:

– 10 Esslöffel Marillenmarmelade
– Rum
– Schokoladenglasur

Und so geht’s:

Das Backrohr auf 180°C vorheizen und die Kuchenform bzw. -förmchen gut einfetten und ausmehlen. Ich habe kleine Herz- und Gugelhupfbackförmchen verwendet, diese müsst ihr besonders gut ausfetten, da der Teig sehr klebrig ist. Wenn ihr die Kuchen nicht mehr glasiert, staubt die Backform am besten mit dunklem Kakaopulver aus, dann hat der Schokoladenkuchen später keine unschönen weißen Mehlflecken.

Der Kuchen:

Alle trockenen Zutaten bis auf die gehackte Schokolade vermischen. Alle feuchten Zutaten vermischen. Die beiden Mischungen mit einem Handmixer gut verrühren und die gehackte Schokolade hinzufügen. Der Teig sollte tiefdunkel und sehr klebrig sein und herrlich leicht nach Kaffee und Schokolade riechen. Wenn ihr kleine Förmchen verwendet, ist es viel leichter, den Teig mit Einmalspritzbeuteln einzufüllen, denn er klebt wirklich sehr. Kleine Förmchen bei 180°C für ca. 15-20 Minuten ins Rohr (Stäbchenprobe machen, sonst ein bisschen länger backen), wenn ihr eine normal große Kuchenform verwendet, lasst den Kuchen ca. 35-40 Minuten backen (auch hier wieder Stäbchenprobe, wenn keine feuchte Masse am Stäbchen bleibt, ist der Kuchen fertig). Wenn der Kuchen fertig ist, 10 Minuten auskühlen lassen, bevor ihr ihn aus der Form/ den Förmchen stürzt. Für das Füllen und glasieren vollständig auskühlen lassen (einen großen Kuchen idealerweise sogar über Nacht, dann aber in einer luftdichten Dose, damit er nicht austrocknet).

Das Füllen und Glasieren:

Weil ich das letzte Mal, als ich Sachertorte gebacken habe, schlechte Erfahrungen mit teurer Kuvertüre gemacht habe, habe ich mich dieses Mal für die einfachere Variante entschieden und fertige Glasur gekauft. Das ist mir zwar richtig schwer gefallen, weil ich selbst gemachte Glasuren toll finde, aber die Kuchen waren ein Geschenk und sollten auch dementsprechend aussehen.

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Wenn die Kuchen komplett ausgekühlt sind, kann man sie füllen und glasieren. Dafür einfach die Glasur im warmen Wasserbad erhitzen. Parallel dazu in einem kleinen Topf Marillenmarmelade mit Rum erwärmen. Die Kuchen in der Mitte durchschneiden, die Kuchenböden umdrehen und als Oberseite verwenden, da sie schön eben sind. Die vormalige Oberseite mit der nicht erwärmten Marmelade bestreichen, den Kuchenboden darauflegen und den ganzen Kuchen mit der warmen Marmelade einpinseln. Das macht die Kuchen weich und fruchtig. Wenn die Glasur warm genug ist, einfach über die Kuchen gießen, glattstreichen und gut trocknen lassen.

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This Recipe in English

Let’s start things at the beginning. This week, a friend of mine celebrated her birthday, which, by itself, is a good thing. For that occasion I wanted to bake a cake, which is not a bad thing either. The teeny-weeny part that made the whole project difficult is that she’s gone vegan some time ago and that meant I had to bake a vegan cake. Still not the problem. The problem was the cake. Or, rather, our relationship. I think he was quite skeptical about those tiny cake pans I intended to squish him into and in turn I didn’t trust him on his competences as a cake at all (I mean, no egg? No butter? Not even any milk?). But it caught me off guard and really surprised me with its fine taste. The recipe is not from me, actually (I think that would have meant a complete war between me and the cake if I had come up with a vegan recipe myself) but from genius Joy the Baker (meet her at http://www.joythebaker.com – it’s absolutely worth it although you won’t ever again visit my blog after having seen hers as it’s just perfect).

What I intended to do with the cake was bake Sacher torte mini-cakes, which is basically a chocolate cake filled with apricot jam and coated in dark chocolate (yum!). Normally, Sacher torte is not vegan, so I decided to go for Joy’s recipe and adapt it to the original Sacher torte, which meant that I took her Simple Vegan Chocolate Cake and filled and coated it afterwards. So far so good, but (and I don’t know why I had to add that to everything else) I wanted to do those cakes mini because I just got tiny bundt and heart-shaped cake pans. If you want to use a 10 inch cake pan, however, that’s totally fine as the ingredients are aimed at it. So, for my cakes I used the following:

Ingredients:

For the cake:

– 2 ¼ cups all-purpose flour
– ½ cup cocoa powder (I mixed sweet and dark powder)
– 1 ½ cups home-made vanilla sugar
– 2 teaspoons baking soda
– 1 pinch salt
– 1 cup warm coffee (I used about three tiny teaspoons coffee)
– ½ cup canola or vegetable oil
– dark chocolate, coarsely chopped

For the filling and the topping:

– about 10 tablespoons apricot jam
– rum
– chocolate coating

Directions:

Preheat oven to 180°C. Thoroughly (and I really mean thoroughly) grease and dust your cake pan(s). You can use flour in case you are going to top the cakes, if not, use dark cocoa powder so that the cake won’t have white spots but a wonderful chocolate color instead.

For the cake:

Mix all dry ingredients. Mix all wet ingredients. Combine them and gently add the chocolate chips. I used a mixer and you should get a sticky dough that smells wonderful. If you want to use mini cake pans I suggest you use disposable pastry bags for filling it in as the dough really is sticky. Again: dust your cake pans before adding the cake or the cake pan will never ever let go of it.
When using mini cake pans, put the cakes in the oven at 175°C for 15-20 minutes, check on them regularly and test their centers with a skewer. If you use a normal cake pan, it has to bake some 35-40 minutes. When pulling it out of the oven, let it rest about 10 minutes before gently inverting it. You want to let it cool completely on a wire or any other dry place.

For the filling and the topping:

As I’ve made bad experiences with high-quality chocolate coating when baking the original Sacher torte some time ago, I used really cheap coating this time. I know, it may not have the same quality but I wanted those cakes to work out and to look pretty as they were a birthday present.

Let your cakes cool completely (if you make a big one let it cool over night but make sure it’s kept in a dry and airtight container so that it doesn’t get all dry). For the chocolate coating I simply heated the whole package of coating. While doing that you want to warm your apricot jam and add a shot of rum. Cut your cakes in half, turn over the bottom layer so that it comes up first (it will be the top of your cake afterwards as it’s even) and brush the former first layer with not-warmed apricot jam. Assemble your cakes and gently coat them in the warm apricot jam. You can also brush your cakes with rum before filling them with the not-warmed jam. This will make the cakes moist and tasty. Then coat them with the chocolate; I paid attention to reuse what dripped off the cakes. Kept in an airtight container they stay fresh up to three days, but make sure you don’t put them in the fridge as the chocolate coating will lose its brilliance. Vegan or not, I hope you enjoy the cakes as much as I did because it really is one fine recipe.

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6 thoughts on “Mini Sacherküchlein I Almost Sacher Torte Mini-Cakes [Vegan]

  1. Yuuuummm!! I’m so glad you’ve written this out in English, too, because I almost cried when I saw the incredible photo and then thought I wouldn’t be able to understand the recipe! You’re awesome! Thanks so much for sharing – I can’t wait to give these a go!

    Liked by 1 person

      • You’re welcome – I’m so incredibly impressed by your bilingual-ness! I wish I could speak/write in another language! *sad sigh*

        And thanks heaps for your comment about my blog :-)

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  2. Haha, I was thinking the same thing when I saw this. I was so excited to see vegan sachertorte, and then immediately devastated when I realized it was in German. So glad I scrolled to the end! :)

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