Besonders feiner Napfkuchen mit Rosinen I Nostalgic Pound Cake with Raisins

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Alte Kuchen kommen nie aus der Mode. Dieser Napfkuchen hier ist zwar nicht besonders kalorienarm (was daran liegen könnte, dass das Kochbuch von 1981 ist), dafür aber umso feiner und sogar ein bisschen nostalgisch im Geschmack. Das macht ihn zum perfekt schnell gebackenen Mitbringsel und Begleiter für Familienfeiern. Für meine Kastenform habe ich das Rezept halbiert, da die Zutatenangaben für eine normale Gugelhupfform gedacht sind. Also, auf geht’s zum 5-Minuten Kuchenteig.

Zutaten:

– 250 g Butter
– 250 g Zucker
– 500 g Mehl
– 1 Pkg. Backpulver
– 4 Eier
– Rum
– Milch
– Rosinen

Und so geht’s:

Ofen auf 180°C vorheizen. Eine Gugelhupfform ausfetten und -mehlen.
Butter mit dem Handmixer schaumig rühren. Den Zucker einrieseln lassen, nach und nach die Eier zugeben und alles schaumig rühren. Das mit dem Backpulver vermischte Mehl einsieben und Rum und/oder Milch zugeben, bis der Teig noch fest vom Löffel fällt. Nach Belieben Rosinen unterheben.
Bei 165-170°C ca. 50-60 Minuten backen. Immer wieder nachschauen, damit der Kuchen nicht zu dunkel wird, je heller er ist, umso feiner schmeckt er. Stäbchenprobe machen, wenn nichts mehr am Stäbchen haften bleibt, ist der Kuchen fertig.
Den Kuchen gut auskühlen lassen, besonders schön sieht er mit etwas Puderzucker bestreut aus.

This Recipe in English

This is an everything-goes kind of cake. You mix it, you bake it, it’s a hit every time you serve it. And although it’s not the most figure-friendly of all cakes it just has this fine taste that reminds you of the cakes your grandma used to bake when you were a kid. This may be due to the fact that the recipe I used dates back to 1981 and I still believe their cake-baking skills back then were fabulous – and fast, for this everything you need to do for the 5-minutes cake dough. The recipe is aimed at a regular bundt cake pan, I used a pound cake pan and therefore divided the ingredients in half.

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Ingredients:

– 250 g butter
– 250 g sugar
– 500 g all-purpose flour
– 1 tablespoon baking soda
– 4 eggs
– rum
– milk
– raisins

Directions:

Preheat oven to 180°C. Thoroughly grease and dust cake pan.
With a mixer beat the butter until frothy. Add the sugar and slowly add egg after egg. Beat until completely frothy (about 3-4 minutes). Then slowly add the flour and the baking soda. The dough is rather dry, thus you want to add milk and/or rum until the dough heavily falls from a spoon. Add as much of the raisins as you want.
Bake at 165-170°C for 50-60 minutes. Make sure to check on the cake regularly as it’s best when it’s a light blonde color. Test its center with a skewer, if there’s no wet batter on it the cake’s ready.
Let it cool completely and lightly dust with confectioner’s sugar before serving.

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7 thoughts on “Besonders feiner Napfkuchen mit Rosinen I Nostalgic Pound Cake with Raisins

  1. Hi there! Good day to you! :) I read your wordpress and its really awesome! Anyway I am creating a wordpress too but I cant seem to post into the specific pages, can you please kindly teach me how to do that? Thank you for being so kind! :)

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